Sivistysyhteiskunta tunnetaan siitä, kuinka se kohtelee heikoimpia kansalaisiaan. Sivistysyhteiskunnassa esimerkiksi koronapassi saadaan ilmaiseksi myös testillä, eikä ainoastaan rokotteilla.

Jos testillä tulee negatiivinen tulos, niin kansalainen voi osallistua samalla tavalla kuin rokotetut, koska yhtä lailla muodostaa toisille pienen riskin.

Ihmisjoukkojen reaaliaikainen ja kustannustehokas seulonta voi tapahtua esim. puhallusseulontana. CE merkitä tällaisille laitteille valmistuu syksyn aikana.

Se toimii työyhteisön testaamiseen, vaikka tulos ei ole viranomaiskelpoinen, jos sitä ei käytä koulutettu terveydenhuollon henkilö eikä puhalluksia suorittavalla organisaatiolla ole mikrobiologian laboratoriolupaa.

Rokotehaittojen riskit ovat objektiivinen syy kieltäytymiselle rokotteista ja mm. Euroopan neuvoston päätös oikeudellinen.

Euroopan neuvosto, päätöslauselma 2361 (2021) Covid-19-rokotteet: eettisiä, juridisia ja käytännön näkökohtia 7.3.1 varmistaa, että kansalaisille tiedotetaan siitä, että rokottaminen ei ole pakollista ja että kenelläkään ei ole poliittista, sosiaalista tai muuta painostusta rokottaa, jos he eivät halua tehdä niin;

ETVK, asiamies Jyrki Saari


Lue aiheesta myös HS artikkeli Asiantuntija toivoo ymmärtävämpää suhtautumista rokottamattomiin: ”Se voisi olla paljon tehokkaampaa kuin kahtia­jako ja syyllistäminen”