ETVK on 20.6.2016 jättänyt Lounais-Suomen aluehallintovirastoon hallintokantelun Porin perusturvalautakunnasta / aikuissosiaalityöstä.

Menettely josta kantelu tehtiin

Porin perusturvalla on tapana käyttää toimeentulotukipäätöksissä harkintaa päinvastoin kuin lainsäädäntö edellyttäisi. Harkintaratkaisut tehdään pääsääntöisesti vahvemman osapuolen Porin kaupungin, eikä hakijan eduksi.

Ennaltaehkäisevän tuen hakuja ei ”huomata”. Hakijat lannistetaan kertomalla ensimmäiseksi ja jo vuoden ensimmäisellä kvartaalillakin, että Porin rahat ovat loppu, siksi hakijan olisi turha lainkaan hakea harkinnanvaraista / ennaltaehkäisevää tukea.

Hakumahdollisuuksia ja päätöksien perusteluja peitellään epäselvillä ja puutteellisilla tiedonannoilla.  Sosiaalityöntekijöille esitetyissä Itseoikaisuvaatimuksissa ei tarkasteta / huomioida hallinto-oikeuksien olemassa olevia ratkaisuita, eikä hakijaa tukevia sosiaaligollekoiden lausuntoja. Itseoikaisun sijaan Porin sosiaalityöntekijät pääsääntöisesti lähettävät päätöksensä mahdollisimman pitkään valitusprosessiin Porin perusturvalautakunnan toimiessa valitusasioissa sosiaalityöntekijän ”kumileimasimena”.

Jäseniemme ja järjestöidemme piiriin kuuluvien hakemuksia on järjestelmällisesti hylätty perusteltujen harkinnanvaraisten /ennaltaehkäisevien tukien osalta ja perusosia on myös käsitelty puutteellisesti, siten ettei vain täyttyisi lain edellyttämällä tavalla. Sosiaalityöntekijät tekaisivat myös epätosiväittämiä pyrkien saamaan hakijan epäedullisempaan asemaan.

Olemme seuranneet yhdistyksestä tilannetta noin kahden vuoden ajan ja joutuneet puuttumaan oikeusloukkauksiin useasti.  Onkin todennäköistä syytä epäillä, että kysymyksessä saattaa olla varojen laajamittainen, pitkäkestoinen ja suunnitelmallinen väärinkäyttö. Se ei olisi ennen kokematonta, viitaten mm. hiljattain Porin kaupungin henkilökunnan Porin Palveluliikelaitoksessa suorittamiin kavalluksiin.

 Aluehallintoviraston tulisi puuttua asiaan erityistilin- ja toiminnantarkastuksella.