Hiilidioksidin päästöttömyys tuli alun perin ydinvoiman lobbauksen avuksi ja hiilipörssitoiminta pääsi leviämään ajan saatossa jättimäiseksi bisneskeinotteluksi.

Ydinvoiman määräävä suosiotekijä on ydinaseet. Sen polttoaineen tuotantoketju soveltuu sellaisenaan ydinasemateriaalin tuotantoon. Lähes kaikki nykyiset ydinasevaltiot ovatkin siviiliydinvoimaohjelman suojissa valmistaneet ydinaseen.

Ydinvoiman merkittäviä haittatekijöitä. Se synnyttää supermyrkkyjä kuten plutoniumia ja niitä pääsee leviämään elinympäristöömme ja suurelta osalta saa sanoa: lähtemättömästi. Suuri ongelma on myös sen lauhdutus, vaatien jättisuuria lämmönpäästöjä alituisesti vesistöihin. Eikä ne sovellu hyötykäyttöön, esim. kaukolämmöksi. Lauhdevesien sisältämää radioaktiivisuus ei pysähdy lämmönvaihtimiin, joten turvallisuusriski on liian korkealla.

Energian saantiin, muuntamiseen, säätöön ja varastointiin ei tarvittaisi supermyrkkyjä tehtailevaa ydinvoimaa lainkaan. Yksistään aurinkoenergiaa riittää koko maapallon tarpeeseen moninkertaisesti. Ihmiskunta kuluttaa energiaa vuodessa suunnilleen saman verran kuin auringon energiaa absorboituu maanpintaan ja ilmakehään yhdessä tunnissa. Maapallon oman ns. syvälämmön voi mainita tuohon ikään kuin kaupanpäälliseksi.

Jyrki Saari ETVK