picture-203115-bdbb35979defc10db2f051efd01f8e42Hilkka Laikko

OPPITUNTI 1:

Älä ota velkaa ja jos otat, älä koskaan laita nimeäsi yleispanttaukseen, jos panttaat esim. oman kiinteistösi lainan vakuudeksi . Miksi?

– Pankit ja perintäyhtiöt ovat haluttomia tekemään velan, suoritusten, takaajien suoritusten ja realisointien välille tilitystä, vaikka laissa tilitysvelvollisuus on säädetty. Tämä on pankille edullista, koska he voivat velkakirjoja kirjanpidossa ikuisesti pitämällä saada luottotappioiden korot vähennyksinä omasta tuloksestaan. 90-luvun virtuaalivelkoja on edelleen pankkien kirjanpidoissa ja taseissa, vaikka velat on todellisuudessa maksettu.

– Pankit eivät anna panttikirjaa takaisin. Yleinen trendi on edelleen, että lainaa antanut pankki tai rahoituslaitos ei ilman patistelua anna panttikirjaa takaisin, vaikka sitä ei enää tarvita lainan pantiksi. SYY: Kaikki panttikirjat lisäävät pankin vakavaraisuutta ja näin panttikirjat, joita ei ole palautettu, aiheuttavat sen, että pankki näyttää vakavaraiselta ja saa halpaa lainaa ulkomailta.

Jos kuitenkin panttaat kotisi, älä tee siitä yleispanttausta, vaan tarkkaan määritelty erillispanttaus, jossa myös tulee esille mistä lainasta se on pantattu. Kun velka on maksettu käy hakemassa panttikirjat pois ja muista vaatia, että kiinnitykset kuoletetaan. Tarkasta, että näin todella on tehty Maanmittauslaitoksen pitämästä kiinnitysrekisteristä.

MUISTA! Pankinjohtaja ajattelee vain omaa etuaan – ei Sinun yrittäjänä tai asuntovelallisena.

 

OPPITUNTI NRO 2:

Seuraava lainaus on Osuuspankin pienyritykselle laatiman velkakirjan ehdoista -siis niistä pienellä präntätyistä, jota kukaan ei lue – valitettavasti.

KOHTA 8 VELAN ERITYISET ERÄÄNTYMISPERUSTEET:
ja tästä kohta 8.3 Pankin maksuvalmius ja vakavaraisuus:

” Velka erääntyy pankin vaatiessa sitä kirjallisesti heti maksettavaksi, jos pankin maksuvalmius ja vakavaraisuus laskee alle laissa säädettyjen rajojen (massairtisanomistilanne)”

Oppi: Vaikka sinä itse hoitaisit asiasi täsmällisesti, saatat menettää kaiken ansaitsemasi pilkkahintaan, vain sen takia, että pankinjohtaja on hoitanut pankin sijoitukset huonosti.
Sinä vastaat siis pankin asiakkaana myös pankinjohtajan toiminnasta omalla varallisuudellasi.

Neuvo: Mikäli velkakirjoissasi on tälläinen pykälä, etkä vielä ole suurissa ongelmissa, vaihda pankkia. EVR on vaatinut pankkien vakavaraisuudeksi 9%. Meillä on kuitenkin Suomessa useita pankkeja, joiden huikeat vakavarasaisuusluvut perustuvat velkakirja- ja panttikirjakuplaan, jolla ei ole todellista arvoa. Tämä kupla tulee puhkeamaan enemmin tai myöhemmin – yrittäjien, velallisten ja tavallisen kansan vastuulle.

Minua häiritsee erityisesti tuo kohta (massairtisanomistilanne).

1992 maaliskuussa silloinen hallitus teki kaikkien pankkien kanssa sopimuksen, että pankkituen vastineeksi elinkelpoisten yritysten lainoja ei irtisanota eikä niitä ajeta konkurssiin. Kaikki tiedämme, mitä tapahtui 6.5.1992 jälkeen. Tästä silloin toteutetusta elinkelpoisten yritysten lainojen massairtisanomisesta on nyt tehty maan tapa, jota voidaan edelleen toteuttaa v. 2016 ja toteutetaan.

…ja meillä poliitikot vielä ihmettelevät, miksei yrittäjyys kiinnosta Suomessa. Jos ei tapa järjetön verotus ja byrokratia, tappaa oma pankki – syyttömästi.

KYSYMYKSIÄ FINANSSIVALVONNALLE!

Miten on mahdollista, että pankkien taseissa on 90-luvun velkakirjoja, jotka todellisuudessa on jo maksettu? Pankinjohto on vain laiminlyönyt tilityksen, joka on rikoslaissa rangaistavaksi säädetty.

Eikö Finassivalvontaa kiinnosta, millä tavoin ns. vakavaraisuus saavutetaan? Suojellaanko niitä pankkeja, joiden todellinen vakavaraisuus ei ole lähellekään EKP:n vaatimaa?

Ymmärretäänkö Finanssivalvonnassa, että olemattoman velan ylläpitäminen 18 % koroilla kasvavana, jolle korolle edelleen kerrytetään 18 % korkoja -syö koko kansantaloutta ja tulee syöksemään koko Suomen valtion pahempaan suohon, kuin Kreikan konsanaan?

Otatte Te vastuun valvovana viranomaisena?