Talouden taantuma kohotti työttömyysasteen vuoden 2009 lopussa yhdeksään prosenttiin. Vuosina 2012–2013 työttömyysaste pysyi sitkeästi kahdeksan prosentin tienoilla, mutta vuonna 2014 työttömyystilanne paheni jonkin verran. Tilastoidun työttömyyden nousua on laskusuhdanteessa hidastanut väestömme suhteellinen ikääntyminen, se vähentää luonnollisesti myös työnhakijoiden suhteellista määrää.

Suomeen yritetään saada ulkomailta suuria, työllistäviä sijoittajia.  Yritetään tiedottamalla esimerkiksi, että suomessa on saatavilla hyvin koulutettua osaavaa työvoimaa yritysten tarpeisiin.   On saatavilla palkka- sekä palkatonta työvoimaa, voi sanoa erityisen hyvin.

Tästä ei kuitenkaan uutisoida selvästi valtamediassa. Sen sijaan keskitytään pilaamaan vaikenemalla tilanteesta joka pääasiassa vallitsee.  Jopa Yle on viimepäivinä keskittynyt uutisoimaan vain työvoiman kysynnän ja saannin kohtaamattomuuksista.  Näin se peittelee  pääasiallista tilannetta jättäessään huomiotta, että asiallisen palkkatyöpaikan tarjoaja saa pari sataakin hakijaa seuduilla joissa ihmisiä yleisemmin asuu kohtuullisen työmatkan päässä. Oppisopimuksella kouluttaen taas saa suomessa erittäin helposti sitoutunutta työvoimaa juuri yrityksen tarpeisiin, pitkälle tulevaisuuttakin ajatellen.

Tällaisen tilanteen huomioimattomuus on älyllistä epärehellisyyttä.  Ylellä varsinkin on tiedossa, että marginaalisilla alueilla toimivilla työnantajilla on luonnollisesti vaikeuksia saada hankittua mitään työvoimaa.  Jotkut epäilevätkin jo sitäkin, että Yle olisi valjastettu toimintaan jolla toteutetaan sisäistä devalvaatiotamme.

Onko  tarkoitus uhrata myös suomen suhteellisesti vähäiset oppisopimuskoulutukset joissa kouluttaja sitoutuu tosiasiallisesti palkkatyön antajaksi? Näissä marginaalisilla alueilla toimivilla työharjoittelijoiden kierrätyspaikoissa työskennellään muuten varsin itsenäisestikin ja kuukausi tolkulla saamatta palkkatyötä lainkaan.  Eikö tällainen työharjoittelukierrätys liikevaihdon ja tuloksen tuottamiseksi yrityksissä vääristä kilpailua? Eikö se näin ollen ole  juuri oppisopimuksen sektorille tunkeutumista varsin sopimattomalla tavalla.

Pakotettaessa työharjoituskierrätykseen yritysten liikevaihdon tuottamiseksi kysymyksessä on EU alueella ratifioidun lainsäädännön mukaan rikos. Suomalaisia yrityksiä onkin tuomittu tällaisesta toiminnasta.  Espanjalaiset tuomarit kertoivat, että kysymyksessä on ihmiskauppaan laskettava rikos, mutta häveliäisyyssyistä rikosnimikettä ei käytetty, koska taustalla oli EU-Suomi.  Välityömarkkinoilla työvoimahallinnon pakottaessa palkkatyöpaikkaa hakevan sanktioiden uhalla kierrätysharjoitteluun hallinto toimii siis osana ihmiskaupparikollisuutta.

Työmarkkinatilannetta ei edistä työvoimapoliittiset ratkaisut, joilla pakotetaan 1 työpaikka / 200 hakijaa, vaikkapa 100 sopimatonta hakijaa lisäykseksi. Sellainen olisi todella arveluttavaa toteutettuna vain joidenkin asenteellisuuksien vuoksi.  Sekään ei aja työnantajan etua, että kannustetaan vääristämään tervettä kilpailua tai jopa harjoittamaan ihmiskaupparikollisuutta.  Eikä pölhöpopulismin edistäminen pitäisi olla verovaroin toimivan Ylen asia.