Teksti: Jyrki Saari

Päättikö eduskunta nyt kokeilla ihmiskaupparikosta hyväksymällä palkattoman työharjoittelun yrityksissä?

Olen seurannut juristi Sakari Timosta  , kuinka hän on vuosikausia tehnyt arvokasta työtä lisätäkseen tietoisuutta palkattoman työn teettämisestä. Ikävä todeta, mutta hänen oma puolueensakin SDP veti juuri noin seitsemän vuoden arvokkaan työn kuin vessanpöntöstä alas äänestämällä työkokeilulaista,  johon sisältyy liikevaihdon teettäminen yrityksissä palkattomana työkokeiluna.

Olen lukenut jostain artikkelin, jonka mukaan suomalaisyritys olisi saanut Eurooppaoikeudessa tuomion liikevaihdon teettämisestä palkattomilla harjoittelijoilla. Espanjalaistuomari oli kommentoinut tuomiota jälkeenpäin, että Suomen ollessa EU maa emme häveliäisyyssyystä käyttäneet rikosnimikettä Ihmiskauppa jonka piiriin se olisi kuulunut.

On olemassa joitain harvoja yksityisiä liikeyrityksiä, jotka tuottavat suurta yleishyödyllisyyttä ottaen sijoittamalleen yksityiselle pääomalleen varsin kohtuullista voittoa, (vrt. korkoon) 1-3 %. Silloinkaan ei ole tarpeen teettää liikevaihtoa palkattomilla ”työkokeilijoilla”, vaan miehistömaksupalautuksin.

Lue aiheesta myös: Palkaton työ on oman aikamme ihmiskauppaa. Kolumni Maria Tolppanen