Kunnat rikkovat jatketusti lakia kuntouttavasta työtoiminnasta. Eivätkä kuntouttavaa työtoimintaa koe läheskään kaikki edukseen, vaikka se ns. kiedottaisiin kuinka kauniiseen lahjapaperiin tahansa. Se myös vääristää kilpailua joidenkin pienyrittäjien mielestä.

Eikä tuossa vielä kaikki, vaan asiaan liittyy sekin, että tosiasiallisesti eläkkeelle kuuluvia pidetään työmarkkinakeinottelun piirissä alistetussa asemassa (eräs arvio 27 000 henkilöä). Tuota on aivan hiljattain selitetty lääkärien asenteellisuudella työttömyyden uhria kohtaan. Näyttönä asenteellisuudesta on se, että työssä olevista työkyvyttömyyseläkkeelle haluavista hylätään noin 20%, mutta työttöminä sitä hakevista hylätään jopa 80 prosenttia.

 

En tosin ole vakuuttunut, että tuo yhteiskunnallinen epäkohta johtuisi vain lääkärien asenteellisuudesta. Asenteellisuutta työttömyyden uhreja kohtaan nimittäin piisaa tunnetusti paljon muillakin asiaan vaikuttavilla tahoilla. Huomautan, että puolueilta voidaan vaatia vahingonkorvauksia esim. tuottamuksellisista teoista, jollei muuten ala tämä epäkohta nyt jo vihdoinkin korjaantumaan.

ETVK, Jyrki Saari, asiamies