Lakiin perustuvaa demokratiaa käsittelevä Euroopan komissio on Euroopan neuvoston neuvoa-antava elin, joka koostuu riippumattomista perustuslain alan asiantuntijoista.Koska kokouspaikkanaan on Venetsia, Italia, jossa istunnot järjestetään neljä kertaa vuodessa, siitä käytetään nimitystä Venice Commission
Kansalaisjärjestöt ihmisoikeuksien valvojina
Ihmisoikeuksiin erikoistuneita kansainvälisiä kansalaisjärjestöjä:
Amnesty
Lawyers Committee for Human Rights
Genevessä toimii International Service for Human Rights , jonka ensisijainen tehtävä on auttaa kansainvälisiä ja kansallisia kansalaisjärjestöjä, kun nämä pyrkivät omista lähtökohdistaan vaikuttamaan YK:n ihmisoikeustoimintaan.
https://eurooppatiedotus.fi/sina-ja-eu/valitus-vetoamismahdollisuudet-eussa/
Uudistettu Euroopan sosiaalinen peruskirja
Valittaminen Sosiaalisten oikeuksien komiteaan
Euroopan ihmisoikeussopimus on yleissopimus ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamiseksi.
Jos yksilö kokee oikeuksiaan loukatun, hän voi valittaa loukkauksesta Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, joka on Euroopan neuvoston alainen organisaatio.
Kansainvälinen rikostuomioistuin
LAKI JA OIKEUSTURVA
Oikeusministeriö valmistelee säännökset, joilla pyritään varmistamaan oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin ja hyvän hallinnon toteutuminen. Ministeriö valmistelee myös ulosottoa, konkurssia ja velkajärjestelyä koskevat lait. Oikeusturva on taattu perustuslaissa
Apua valituksen tekemiseen
Valituksen tekemiseen on saatavilla apua. Hallintovalituksen voi tehdä vain asianosainen, mutta hänellä on oikeus käyttää avustajaa tai asiamiestä.
Viranomaisella on velvollisuus antaa neuvoja ja opastusta valituksen tekemiseen. Neuvontavelvollisuus on voimassa ilman kansalaisen pyyntöäkin, jos viranhaltija havaitsee tämän olevan neuvonnan tarpeessa. Ellei asia kuulu viranomaisen toimivaltaan, viranomaisen pitää ohjata avun tarvitsija oikean viranomaisen puheille.
Sosiaalipalveluihin liittyvissä valituksissa neuvoo kunnan sosiaaliasiamies ja terveydenhuollon valituksissa toimintayksikön potilasasiamies. Sosiaali- ja potilasasiamiehen palvelut ovat maksuttomia.
Asianajajilta tai asianajo- ja lakiasiaintoimistoilta saa maksullista apua valituksen tekemiseen. Asianajaja on oikeusopillisen ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut henkilö, jolla on vähintään neljän vuoden kokemus lakimiestehtävistä ja joka on suorittanut asianajajatutkinnon.
Vähävaraisella henkilöllä on mahdollisuus saada oikeusapua valtion varoista. Oikeusapu voi olla maksutonta kokonaan tai osittain. Oikeusapua ei yleensä myönnetä, jos hakijalla on kulut korvaava oikeusturvavakuutus.
Hallinto-oikeudet
Tästä
Kantelut
Aluehallintovirasto (AVI)
Kantelu eduskunnan oikeusasiamiehelle
Kantelu oikeuskanslerin virastoon
Kuluttajasaatavien perinnästä
Kuluttajasaatavaa perittäessä velalliselta saa tässä momentissa mainituista perintätoimista vaatia määrät
Lakiasiaintoimisto Ilkka Niemensivu
Perunkirjoitus, testamentti ja muu perintösuunnittelu – Lahja- ja kauppakirjat – Avioliitto ja parisuhde – Lapsen huolto ja elatus – Edunvalvontakirja ym.
Muut
Potilas- ja sosiaaliasiamiehen yhteystiedot saat kunnan puhelinvaihteesta ja usein ne löytyvät myös kunnan verkkosivulta
Sosiaaliset oikeudet-Kela.fi
Tietosuojavaltuutetun toimisto
Virtuaalinen sosiaali- ja terveyspalvelukeskus
Neuvontaa
FINE neuvoo asiakkaita vakuutus-, pankki- ja arvopaperiasioihin liittyvissä ongelmatilanteissa
Kansalaisneuvonta
Kysy Kelasta
Ohjeita lastensuojelun asiakkaille
Oikeusapu
Pieni opas eri tilanteisiin lastensuojelun kanssa
Pori, ikäihmisten neuvonta ja ohjaus
Suomi.fi – tietoa ja palvelua elämäsi tilanteisiin
Ulosotto
Ulosotto pankkitililtä
Ulosmittauskielto, erottamisetu: Ulosottokaari 705/2007/4luku 16§,17§,18§,19§ Esim. muualta lainsäädännöstä: Laki takuueläkkeestä 35 § Ulosmittaus- ja siirtokielto: Takuueläkettä ei saa ulosmitata.
Valitus ja vetoamismahdollisuuksia maksuissa
Perusteettomasta laskusta valittaminen
Reklamaation tekeminen yritykselle
Ulosottovalitus on tärkein ulosoton oikeussuojakeino. Ulosottovalituksen voi tehdä jokainen, jonka oikeutta ulosottomiehen päätös tai toimi koskee. Minilexin artikkeli sisältää mallin.
Velkajärjestely
Ylivelkaantumiseen haetaan aina ensin ratkaisua vapaaehtoisista velkojen järjestelykeinoista. Jos ne eivät riitä ratkaisemaan velkatilannettasi, voit hakea käräjäoikeudelta yksityishenkilön velkajärjestelyä.
Vuoden 2020 alussa vanheni velat jotka ovat syntyneet ennen 1.1.2000.(Ei koske rikos ja luonnollisten henkilöiden välisiä velkoja joille vanhentumisaika on 25v.)
Velkojien tehtävä olisi poistaa vanhentunut velka ulosotosta, mutta perintäyhtiöt eivät yleensä poista niitä omatoimisesti, eikä aina ulosmittaritkaan.
Kansalaisaloite
Laki ammattipätevyyden tunnistamisesta
Saksankielinen kansallisen oikeuden ja EU oikeuden työlainsäädännön tieteellisesti syventynyt yleinen selostus. 7634 sivua. Maksullinen.Koko työlainsäädäntö
Suomen sosiaalioikeudellinen seura (SSOS) on kaikille avoin sosiaalisiin ja perustuslaillisiin oikeuksiin keskittynyt tieteellinen seura.