https://vastavalkea.fi/2016/08/14/euro-jo-viallinen-syntyessaan/
O
tsikko on amerikkalaisen Nobel-palkitun ekonomistin Joseph Stiglitzin uusimmasta kirjasta ”The Euro and its Threat to the Future of Europe” (Euro ja sen uhka Euroopan tulevaisuudelle). Stiglitz viittaa siihen tosiasiaan, että euroa ja Euroopan keskuspankkia (EKP) perustettaessa ainoaksi tehtäväksi tuli huolehtia hintatason vakaudesta, toisin sanoen inflaatiosta. USA:n keskuspankilla Fedillä on paljon laajempi tehtävä: työttömyys, kasvu ja rahan vakaus (inflaatio).

EKP on lähes täysin epäonnistunut tehtävässään. Edes ilmoitettu 2 prosentin inflaatiotavoite  ei ole toteutunut, vaan suurempi vaara on deflaatio kuin inflaatio. Euroa perustettaessa asetettiin myös tietyt rajoitukset jäsenmaiden budjettivajeelle ja julkiselle velalle. Budjettivaje ei saa olla yli 3 prosenttia eikä julkinen velka yli 60 prosenttia BKT:sta. Kuitenkin jo alkuvaiheessa esimerkiksi Belgian ja Italian julkinen velka oli lähes 100 prosenttia, mutta nämä EU:n perustajajäsenet otettiin kuitenkin mukaan. Tällä hetkellä euromaiden keskimääräinen julkinen velka on yli 90 prosenttia.

Myös työttömyyden osalta euromaiden kehitys on ollut suorastaan surkea. Finanssikriisin jälkeen vuonna 2009 sekä USA:n että euromaiden työttömyys oli yli 10 prosenttia. USA:ssa työttömyys on puolittunut ollen nyt 5,0 prosenttia, kun taas euroalueen työttömyys on edelleen yli 10 prosenttia. Tämä kertoo jo paljon EKP:n politiikan epäonnistumisesta.

”Juncker on ylpeä veronvälttelysuunnitelmien arkkitehti”

Stiglitz arvostelee kovin sanoin EU:n komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria. Hän kutsuu Junckeria ”Luxembourgin massiivisen verosuunnittelun ylpeäksi arkkitehdiksi”.

Juncker toimi Luxembourgin pääministerinä yli 10 vuotta, ja mm. Panama-paperit todistivat, että Luxembourg oli se maa, josta verosuunnittelua ohjattiin. Siksi EU:n kykyä suitsia verosuunnittelua voidaan syystä epäillä. Muuten jotenkin merkilliseltä tuntuu, että puolimiljoonaisen pikkuvaltion Luxembourgin edustaja on toistamiseen EU-komission puheenjohtaja. Edellinen oli Jacques Santer, jonka johtama komissio kuitenkin joutui eroamaan.

”Euroa voidaan kuvata huonoksi avioliitoksi”

Stiglitz sanoo, että euroa on kuvattu huonoksi avioliitoksi. Eron kustannukset voivat olla korkeat, mutta yhdessä pysyminen voi tulla vielä kalliimmaksi.
Tällä hetkellä halua eroon ei ole vielä näkyvissä, mutta jos euroalueen työttömyys pysyy korkeana eikä talouskasvua saada aikaan, voi paine euron purkamiseen syntyä. Joko EU uudistetaan perusteellisesti, tai syntyy ryntäys pois eurosta ja EU:sta. Veikkaukseni on, että Britannian EU-ero, eli Brexit, ei jäänyt viimeiseksi.

 

Mikko Elo on porilainen valtiopäiväneuvos ja Vastavalkea ry:n hallituksen jäsen.