ETVK:n kannanotto perustuu järjestömme piiriin kuuluvien yhteydenottoihin,  Satakunnan Kansan artikkeleihin ja yritystarkastukseen kohteessa: Heinimaantie, 28300 Pori. Tarkastajat: Jyrki Saari, Olli Hakala

ETVK moittii yksityiselle elinkeinonharjoittaja (ennakkoperintärek.-95) Jukka Peltomaalle osoitettua pakkosiivouspäätöstä  ylimitoitettuna asiattomana elinkeinotoiminnan estämisenä. Kaupungin tulisi ainoastaan vaatia korjaamaan näkösuoja eli aitavauriot esimerkiksi asuntomessuihin mennessä.

Jukka Peltomaan pitkään toiminut liikeyritys sijaitsee osalla hänen pientilaansa lääninhallituksen luvalla. Tarkastuskäyntimme 13.4.2018 alkaessa klo 9,30 asiakkaita oli paikalla useampia.  Yrittäjä toimittaa autosähkökorjausta ja vanhojen harrasteautojen osamyyntipalvelua.  Sen sijaan purkamotoimintaa ei ole ollut enää vuosikausiin.

Yrittäjän työ- ja varastointi ovat järjestelmällistä. On lämmin työ- ja varastotila, kylmävarasto. Ulkovarastointi on osittain hyllytettyä ja sääsuojattua. Käytävätilat ovat riittävät, selkeät ja niillä on turvallista kulkea. Aistinvaraisesti havaittavat hajuhaitat ko. elinkeinotoiminnasta on mitätöntä.  Yritysalue on näkö- ja kulkusuojattu aidalla.  Tältä osalta löytyi ainoa huomioitava seikka: Julkisivun näkösuojana aita ei ole täysin kunnossa, vaan se on osittain vaurioitunut.

Aikaisemmin yritystä vastapäätä välittömässä läheisyydessä oli Rosenlewin omistama vapaa-ajan alue jolloin elinkeinotoimintaa ei koettu rasitteena.  Myöhemmin alue myytiin yksityisille puutarahamökkeilyyn.  Peltomaa nimeää erään mökkeilijöistä, jonka arvelee aktiivisemmin ajaneen kaupungin virkakoneistoa yritystoimintaa vastaan. Peltomaa kertoi myös ojankaivuutöillä aiheutetun vahinkoa aitaan. Kun Peltomaa tästä oli moittinut, niin vahingonteko oli kiistetty vedoten aidan olevan vähäarvoinen.
Nyt kaupunki kuitenkin uhkaa pakkosiivouspäätöksellä, että aita olisi purettava ja alue tyhjennettävä, näköhaitan olessa ainoa  tosiseikaksi ilmennyt perustelu elinkeinotoiminnan rasitetteeksi olemiselle  ympäristölle. Tällainen ristiriitaisuus peilaa varsin  erikoista vallankäyttöä.

ETVK Jyrki Saari, asiamies