Jyrki Saari 2013Teksti: Jyrki Saari

Hyvinkin korkeissa asemissa voidaan toistaa vanhoja virheitä. Toistuvatko – 90 luvun lamanhoidon katastrofaaliset virheet pian Suomessa,  eikö mitään ole opittu menneistä virheistä?

Merkit viittaavat siihen suuntaan,  koska nyt jotkut ovat  kaipailleet sen aikaisten ”IiroViinasten”  menettelytapoja. Taustoja ei kovin hyvin siis tunneta tai muisteta. Muuten täytyisi kaipailijoiden omata sosiopaattinen mielenlaatu. Onkin syytä valaista, palauttaa mieliin sen aikaisia tapahtumia: Silloisen -90 laman pankkikriisin taustalla oli Euroopan yhteisöön liittyminen. Laman ”hoitona” sitten noin 60.000 suomalaista myytiin velkaorjiksi norjalaiselle pörssiyhtiölle viideksitoista vuodeksi. Suomen valtio ei saanut kuin ”200” euroa / velkaorja/vuosi. Näin tuhottiin tämän väestönosan yrittäjäurat  ja innovatiivisuus vähintään 15 vuodeksi. Se on suuri osa yrittämistä. Moni meistä päätti päivänsä ennenaikaisesti.

Päätös oli inhimillisesti ja oikeudellisesti katsottuna täysin kohtuuton. Taloudellisestikin päätös oli todella tyhmä. Ei vaadita paljon,  käsittää sen verran, että nämä 60.000 ihmistä olisivat varmasti tuottaneet kansantaloudelle 15 – 17 vuoden aikana ”100” kertaa enemmän uusina innovaatioina ja työpaikkoina. Norjalaisten velkaorjina sen sijaan välteltiin virallisia tuloja. Elettiin jotenkuten harmaan talouden turvin. Asuttiin autotalleissa, parakeissa tai sukulaisten kesämökeillä. Jotkut antoivat ulosmitata 1/3 nettopalkastaan vuosien ajan. Uutta yritystoimintaa ei lamavelallisten porukka voinut käytännössä aloittaa.

Laman pankkikriisin tausta

Lamatutkija Jaakko Kiander: ”Ei voi edellyttää, että velalliset ymmärtäisivät asioita paremmin kuin pankit tai talouspolitiikan johto, jotka yllättyivät täysin pankkikriisissä. Kuitenkin juuri velalliset pakotettiin maksamaan pankkikriisin hinta loppuun asti”

KLIKKAA KUVAA JA KATSO

1Sieppaa

Pk-yrittäjät uhrattiin 1990-luvun hallituksissa.
Todennäköisesti Kokoomus myi pk-yrittäjät hallituksen istunnoissa. Saivat demareilta ja vasureilta ehkä jotain vastineeksi suuryrityksille. Pankkikriisin taustalla oli Suomen 64. hallitus tästä
Laman ”hoitoa” toteutti Suomen 65.hallitus tästä ja Suomen 66.hallitus tästä

VATT julkaisu laman opetukset
Lue aiheesta myös: tästä