Toimitus: Jyrki Saari

Työnhakuvelvoitteen laiminlyönnistä annetut karenssit nelinkertaistuivat kolmessa vuodessa. Tätä selittää työtarjousten määrän kasvu sekä työttömien aiempaa tiukempi valvonta Ylen artikkelin mukaan.

Asiaan on muitakin näkökulmia, kuten tämä Helsingin Sanomissa julkaistu mielipidekirjoitus: Filosofian maisteri Marko Rantaiso Te-keskusten työtarjousjärjestelmä tuntuu lähinnä kiusanteolta

Suuri määrä tehtäviin sopimattomia onkin pakotettu viimeaikoina työnantajien riesaksi. Näin on saatu aikaiseksi se, että työnantajat pakenevat TE-toimistoista yksityisiin välittäjiin.
Roolitukset ovat hukassa hallinnoissa, yrityksissä ja työvoiman etujärjestöissä.

Tuntuu kuin hommaa pyöritettäisiin ideologioiden varassa jotka on imetty jostain amerikkalaisista fiktioelokuvista. Seurauksena on kuitenkin ollut se, että nyt toteutetaan käytännössä TSS oikeusloukkauksia ja kalliisti.

Tällainen trendi on yksiselitteisesti huonoa hallintoa koska työllistämisen velvoite on ja tulee olla julkishallinnolla eikä yksityisyrityksissä. Työnhakijat on nyt ollut lähinnä instrumentti valtion julkishallinnon velvoitteen sälyttämisessä yksityisiin yrityksiin.

Näin TE-toimistot siis onnistui häätämään kelvollisemmat työnantajat. Jäljelle on jäänyt suhteellisesti enemmän huonoja työnantajia jotka pyrkii hämärtämään ja siirtämään yritysvastuun työvoiman edustajalle.

Työvoiman edustajalla ei voi kuitenkaan lähtökohtaisesti olettaa olevan vastuunkantokykyä yritysvastuisiin. Ei tunnu olevan yritysvastuun kantokykyä häävisti yrityksissäkään, kun pääoma häviää yrityksistä nykyään kummallisen nopealla kierrolla.

ETVK ratkaisut työllisyyden parantamiseen

kysely akysely b