ETVK ISO26000 logoJyrki Saari
Yhteiskunnallemme tulee kalliiksi poliittisrakenteellisesti korruptoituneet lautakunnat ja pohjoismaiden tylyimmät asenteet sosiaalityössä.

Sosiaalilautakuntien olematonta tasoa täytyy tosissaan ihmetellä. Niissä ei ymmärretä tai välitetä oikeudellisista peruskäsitteistä, eikä tarkastella hallinto-oikeuksien olemassa olevia päätöksiä kunnolla.

Juuri nämä sosiaalityöntekijät / sosiaalilautakunta-kumileimasimet ruuhkauttavat hallinto-oikeudet. Samalla ne kylvävät syrjäytymistä ja sairautta. Siitä aiheutuu kansantaloudelle suuria menetyksiä. Yksi syrjäytetty on miljoonaluokan tappio yhteiskunnallemme, varsinkin nuori.

Iltapäivälehdet uutisoivat kyllä perusturvan minimitasosta, kun se saa huomiota jossain Euroopan neuvostossa arveluttavien laskenta-arvojen perusteella. Niitä ei kiinnosta nähtävästi kuitenkaan kuinka suurelta osalta perusturvan minimitaso ei toteudu. ”Tatu” juttuja kyllä levitellään innolla.

Yhden poikkeustapauksen muistan Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta. Siinä kerrottiin tutkimuksen päätelmästä, että Suomalaisten sosiaalityöntekijöiden asenteet köyhiä kohtaan ovat Pohjoismaiden tylyimmät. Heistä noin 30 % mielsi köyhyyden yksilön omaksi viaksi.

Muut pohjoismaalaiset sosiaalityöntekijät eivät näe ihmisissä itsessään juuri lainkaan syytä vähävaraisuuteen. Asenteisiin vaikuttaa se, kuinka kauan ja kuinka paljon köyhyyttä sosiaalityöntekijä on nähnyt työuransa aikana. Kokemus auttaa ymmärtämään asioiden monimutkaisuuden. Tutkimukseen osallistui 5000 henkeä.

Vastaajat, joilla on sosiaalityöntekijän koulutus, syyttivät harvemmin köyhiä itseään kuin vailla koulutusta olevat. Koulutetut syyttivät sen sijaan epäoikeudenmukaista yhteiskuntaa. Se on ymmärrettävää, koska koulutukseen liittyy opintoja yhteiskunnallisista rakenteista. Tutkimuksen tekivät Helena Blomberg, Johanna Kallio ja Christian Kroll.

Toimeentulotuet ovat BKT:stä  kolmen – neljän promillen luokkaa.

10313124_10202768058375360_7134387183127794204_n